NM i kroppspress

Velkommen til NM i sommerkropp! Hva føler du nå? 

Norges uoffisielt største mesterskap er i gang. Noen få vinnere og litt for mange tapere skal kåres. Hvor mye klarer du i kroppspress? 

Det er betimelig å stille sportsjournalistikkens mest kjente spørsmål: Hva føler du nå? Kjenner du deg digg nok til å gå i bikini eller baris, eller gjemmer du deg unna med arr, noen kilo ekstra her og der og et par strekkmerker? Kanskje gjemmer du egentlig bort en helt vanlig kropp? 

Usynlige bak mobilskjermer og i en flom av perfekte bilder, sitter det bra folk med en sår følelse av utilstrekkelighet. Ei jente i tenårene satte selv ord på det i kommentarfeltet til en sommerkropp: “Du har så fin kropp, som jeg skulle ønske jeg hadde. Det blir ikke bikini i år heller. Selvtilliten er ikke på topp”. 

Hva om vi ble enige om at det er hva vi kan bruke kroppen til som skal bety noe for oss? 

Et par år etter at jeg ble lam var jeg på min første sydenferie med rullestol. Jeg hadde helt ærlig mest lyst til å ligge i skyggen på hotellet og lese bok. Jeg så ikke helt poenget med å dra på stranden.

Det var sårt, jeg må innrømme det. Jeg elsket følelsen av å stå i vannkanten og kjenne sand skli mellom tærne i det bølgene var på vei ut. Jeg syntes det var topp feriefordriv å spille sandvolleyball og svømme motstrøms. 

Nå kjente jeg meg fanget. Rullestolen sank ned i sanden, hjulene gravde seg fast og bikinien ble full av sand når jeg akte meg frem på rumpa. Jeg fikk ikke kroppen til å fungere til det jeg likte best å gjøre. Boka i skyggen var en forlokkende flukt fra det hele. 

Da var det takk og pris noen som ikke tillot meg det. Anne og Kris plukket meg opp og kastet meg i sjøen. Så bar de meg rundt på stranden så lenge jeg bare orket å henge på ryggen. For dem var det viktigste at vi søsknene var sammen. De steppet inn der kroppen min streiket.

Det er absurd for meg at konkurransen om sommerkroppen handler om å være deilig nok til å gå i bikini eller baris, mens det som faktisk betyr noe er hva du kan bruke den til. Tenk på hvor bra kroppen er, og hvor mange muligheter den gir!

Det er ikke hvordan rumpa di ser ut i sommervarmen som teller, men hvordan den bærer deg opp trappen til terrassen. Det er ikke størrelsen på magen som avgjør om du kan gå tur i favorittkjolen, men hvordan den rake ryggen din tar deg dit du vil. Det er gleden og rausheten dere deler, og ikke antall strekkmerker på låret, som avgjør hvor trivelig det er på café med venninner. Og det er ikke grevinnehenget på armene som avgjør hvor god du er til å kaste kubb. 

Se på dette bildet. Se på beina. Disse har fått gjennomgå fra folk som mener de ikke er fine nok til å gå i skjørt eller være på stranda. De hadde kanskje ikke sanket så mange likes på insta. Men se så på hele bildet. Arrene viser at jeg har lært noe viktig om livet. Overkroppen viser funksjon. Og det viktigste er at kropp og sinn sammen gir meg mulighet til å gjøre det jeg vil. 

Jeg håper du har en fantastisk familie og gode venner som bærer deg der du selv ikke kan gå. For det er ikke hvordan vi kommer oss i vannet som er viktig, eller hvordan vi ser ut når vi går dit. Det er hva vi gjør og hvem vi gjør det med. 

Stress ned, nyt livet og gå rakrygget inn i ferien. 
God sommer! ❤️ 

Birgit_Skarstein_kropp
Hva om vi ble enige om at det er hva vi kan bruke kroppen til som skal bety noe for oss? Foto: Erik Norrud

Spread the love

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *