fbpx

Om Birgit Skarstein

Jeg er toppidrettsutøver innen ski og roing, og brobygger for et inkluderende samfunn. Målet mitt er å mobilisere alle mennesker, uavhengig av evner og forutsetninger, og gjennom engasjement og generøsitet, til å være med og gjøre verden til et bedre sted for oss alle.

Historien om meg

Da jeg ble lam som 20-åring måtte jeg finne meg selv på nytt. Jeg så meg rundt, men fant ingen jeg kunne se til. Jeg fant meg ikke til rette i hvordan omgivelsene mente jeg burde takle livet. Da jeg fikk beskjed av NAV om at jeg ikke lengre trengte ta utdanning, fordi samfunnet nå skulle ta vare på meg, svarte jeg at jeg ikke var lam i hodet, og jeg karret meg tilbake til universitetet tre måneder etter skaden. Da jeg fikk høre at jeg ikke lenger kunne være i naturen meldt jeg meg på Lars Monsens ekspedisjon til Snøhetta og krabbet tilbake til fjellet. Da jeg fikk tilbud om trygd svarte jeg at jeg hadde regnet på hva sykehusoppholdet hadde kostet samfunnet, og at jeg ville betale all den skatt jeg kunne for å gi nestemann samme mulighet.

Da jeg fikk høre at noen tenker kroppen min er ekkel, og at en med mine skader burde gjemme arrene, svarte jeg med å vise dem frem og invitere til samtale om kropp, selvbilde og raushet. Da jeg ble nektet adgang til restauranter og utesteder har jeg ikke hengt ut bedriftene, men heller invitert til en kollektiv refleksjon rundt hvilke verdier vi skal tufte samfunnet vårt på.

Aktivitet er et fantastisk bidrag til friske sinn, sosialt samhold og fokus på det du har og det du kan. I roing heter min konkurranseklasse «arms and shoulders», ikke «no legs». Det er ikke hvordan du gjør det, men hva du kan få til, som er viktig.

Da jeg fikk høre at det ikke finnes utstyr til en del idrett, samlet jeg kunnskapsaktører og bygget det, slik at kunnskapen står klar til nestemann. Når folk i mediene har sagt at det ikke er interesse for paraidrett i Norge, har jeg jobbet strukturert og strategisk over tid og selv lagd saker som har skapt interesse. Når idrettsforbundene har slitt med midler til satsing, har jeg etablert pakker for samarbeidspartnere med andre muligheter for samarbeid og verdiskaping enn tradisjonelle sponsorat. Når det ikke var vilje til å gjøre endringer for parautøveres vilkår strukturelt, bidro jeg til å starte opp stiftelsen VI for å endre hele feltet varig. Ingen skal fortelle deg hva du kan og ikke kan gjøre – det må du finne ut selv.

Jeg ble fortalt at jeg var en byrde fordi jeg ikke kunne gå. Jeg svarte at jeg var en ressurs fordi jeg kunne tenke og prate. Jeg hadde aldri klart å gå denne veien alene – men vi klarer det sammen. Vi som samfunn trenger hverandre. Det er vi som skaper verden – både i dag, og for de som kommer etter. 

Følg gjerne med videre:

Trenger du å komme i kontakt med meg? Her kan du gjøre det.

Spread the love

Let’s walk together, think together, and together move the world

nb_NONorwegian
en_USEnglish nb_NONorwegian